';

22 april 2020

Maskros
(Taraxacum officinale)

Källor:
Hallqvist, J. (2010). Örtapoteket.
Kvarnström. G. (2011).Örter på lätt sätt.
Ody, P. (2001). Frisk med örter.
Simmonds, M., Howes, M.J. & Irving. J. (2017). Odlarens handbok om medicinalväxter.
Sundgren, L. (2019). Vildvuxet.
Dagsattplocka.se

Hela växten kan ätas (rot, stjälk, blad, knoppar och blommor) men för medicinal effekt används blad, stjälk och rot – främst vid problem med matsmältning, lever, njurar och galla.

BLAD: Studier har visat på bladens rika innehåll av kalium och därmed vätskedrivande effekt, något som medför att slaggprodukter lättare kan föras ut ur kroppen. Kalium är även bra för oss som får i oss mycket salt (natriumklorid) då vi kroppen behöver en god balans mellan kalium och natrium. Maskrosens blad är också stärkande för bl.a. levern och matsmältningen, mer om det nedan.

ROT: Ytterligare studier pekar på rötternas antiinflammatoriska egenskaper, (även) dess stärkande effekt på levern, liksom nytta vid gallbesvär. Roten är också milt laxerande.

HELA: Det är främst maskrosens bitterämnen (taraxin) som gör den så “nyttig” för oss. Detta ämne stimulerar nämligen sekretionen i matsmältningsorganen och därmed gynnar/stärker dess funktioner (bla. lever, galla och bukspottskörtel). Något som i sin tur även gynnar njurarnas blodrenande funktion. Typ så.

Förutom kalium och bitterämnen är maskros rik på bl.a. A-, B-, C-, och D-vitaminer, kalcium klorofyll, inulin (mat åt viktiga bakterier i magen), antioxidanter, järn, fosfor, flavonoider och garvsyra. Den sägs dessutom sänka kolesterol, vara blodtryckssänkande.

ANVÄNDNING: Sallad av blad, stjälk och blommor, te, infusion och tinktur på blad och rot (kolla in vårt te Gräsfläckar), dekokt på eller torka och rosta (kaffesurr!) roten. Koka/ånga blad och gör hummus eller pesto! Vin, vinäger, sirap och saft på blommorna.

BRA VID BLA.: Inflammation, ödem/svullnad, besvär med urinvägarna, hudproblem, ledgångsbesvär, förstoppning (främst stjälk och rot), väderspänning, vårtor (mjölksaften från stjälk/rot mm.

OBS! Undvik medicinska doser (ex. mer än 3 koppar te/dag i 3 veckor) om du tar blodförtunnande medel. Försiktighet vid allergi mor korgblommiga växter. Konsultera läkare vid gallbesvär då växten som sagt har en gallstimulerande effekt.

Recommend
  • Facebook
  • Twitter
Share
Leave a reply