';

28 april 2020

Lavendel
(Lavandula angustifolia)

Källor:
Eklöf, M.E. (2013). Gröna apoteket.
Hallqvist, J. (2010). Örtapoteket.
Nathorst-Böös, H. (2016). Häxans trädgård.
Nathorst-Böös, H. (2017). Häxans hus.
Schwartzkopf, J. (2002). Lyckas med din örtagård.
Simmonds, M., Howes, M.J. & Irving. J. (2017). Odlarens handbok om medicinalväxter.
Ullenius, A. (2009). Örtagården.
Unnes, E. (2016). Herbariet.

Avslappnande, smärtlindrande, sårläkande och hudbalanserande.

Massageolja, salva och omslag innehållande lavendel verkar cirkulationsfrämjande i hud, muskler och leder. En läkekraft som lindrar smärta, klåda (vid ex. insektsbett), inflammation och svullnad samt påskyndar sårläkning. Inom folkmedicin har lavendel även länge haft en självklar roll vid lindring av lättare brännskador och solsveda.

I ansikts- och handsalva samt tvål (kolla in vår tvål Lövjerskan) verkar lavendeln dessutom mjukgörande och stärkande för huden. Den anses också hjälpa huden få rätt mängd fett från talgkörtlarna och balanserar därmed fet och torr hud.

Lavendelns ljuva doft lindrar spänningar i såväl sinne som kropp. Den är därför en god idé vid oro, ångest och spänningshuvudvärk. Doften sägs dock (tillfälligt) minska minne och vakenhet, så kanske inte optimalt att sniffa loss mitt på dagen. Jag stänker några droppar eterisk olja på kudden för att somna lätt och sova gott 💤. En kopp lavendelte, från vilken ju även doften nås, lindar bla. matsmältningsproblem och en nervös mage liksom verkar vätskedrivande (prova vårt te Festen Är Över).

Då lavendeln kommer från medelhavsländernas bergsområden trivs denna perenna halvbuske i full sol, torr kalkrik och hyffsat näringsfattig sandjord. Frösådd tar tid så att ta sticklingar eller köpa plantor är att föredra. Funkar perfekt som minihäck runt örtagård, blomsterrabatt och köksträdgård!

Men det allra viktigaste – 🐝 bin, humlor och fjärilar älskar blommorna som frodas under hela sommaren!

Recommend
  • Facebook
  • Twitter
Share
Leave a reply