';

30 april 2020

Johannesört
(Hypericum perforatum)

Källor:
Nathorst-Böös, H. (2016). Häxansträdgård.
Nathorst-Böös, H. (2017). Häxanshus.
Nathorst-Böös, H. (2018). Häxansårstider.
Simmonds, M., Howes, M.J. & Irving. J. (2017). Odlarens handbok om medicinalväxter.

Antidepressiv, sårläkande och antiinflammatorisk.

I europeisk folkmedicin har denna naturens skatt använts till allt från brännvinskrydda (Hirkum pirkum) till  lugnande- och sårläkande medel sedan före Kristi födelse. Under medeltiden ansågs den även driva ut och hålla onda andar borta 👹.

Sentida studier bevisar dess sårläkande krafter då de visar att den stimulerar immunceller, understödjer nybildning av vävnader samt har en antibakteriell effekt – tre viktiga faktorer för sårläkning. Appliceras lokalt som olja eller salva vid solbränna, mindre sår/brännsår, insektsbett och blåmärken. Johannesört kan också  användas i allmän hudvård (olja eller salva) men även – pga dess bevisade antiinflammatoriska samt cirkulationsfrämjande effekt – i massage olja/salva vid ischias, ryggskott, nackspärr, lokal muskelvärk och muskelförhårdnader.

En mängd välgjorda studier har vidare visat att preparat med johannesört har mild sederande, antidepressiva och anxiolytiskt verkan – dels pga. att den påverkar återupptaget av serotonin, dopamin och noradrenalin. Den har både visat sig överlägsen placebo och likvärdig med tricykliska antidepressiva medel, fast med mycket färre biverkningar. Brygg te/infusion alt. gör en tinktur (extrakt i alkohol) på hela växten.

I Sverige finns johannesört i godkända receptfria läkemedel mot lätt nedstämdhet och lindrig oro. Även som receptbelagda för deppresion 😌.

🌿 Johannesört är en 20-50 cm hög perenn som blommar under högsommaren  med aromisk doft. Diggar full sol eller tillfällig skugga i fuktig men väldränerad jord. Skörda hela plantor under knoppstadiet/början på blomningen.

VARNING – johannesört påverkar andra läkemedel (även preventivmedel) så konsultera alltid läkare innan användning om du tar någon medicin! Endel blir lätt solljuskänsliga efter invärtes bruk samt bränner sig lättare om de solar insmorda med den.

Recommend
  • Facebook
  • Twitter
Share
Leave a reply