';

7 maj 2020

Styvmorsviol
(Viola tricolor)

Eksemväxten no. 1 – perfekt som infusion i vårdande hudkräm.

Styvmorsviolen växer i överflöd här hemma och förgyller våran milt sagt vildvuxna trädgård :), jag tackar och tar emot!

Klinisk erfarenhet och farmakologiska studier har visat på styvmorsviolens läkande effekt vid hudutslag, eksem, akne, sårig och torr hud/hårbotten liksom blöjutslag och mjölkskorv hos barn. Samtidigt tycks den främja mjuk, stark och smidig hud och därmed kanske även verka förebyggande!?. Effekterna har vi violens aktiva ämnen salicylsyra, saponiner, flavonoider, slemämnen och garvämnen bl.a. att tacka för.

Invärtes sägs den även lindra hosta då den tros vara slemlösande.

Jag gör främst infusion på styvmorsviolen som jag använder i hudkräm, tvål och som ansiktsvatten. En kan även dricka infusion som te vid olika hudproblem som eksem, akne och klåda för att vårda inifrån och ut, men också, som sagt, vid hosta. Ibland gör jag örtvinäger och använder till hårskölj vid tillfälliga hårbottenbesvär.

Källor:
Juneby. H.B. (1999). Fytomedicin.
Kvarnström. G. (2011). Örter på lätt sätt.
Nathorst-Böös, H. (2016). Häxasträdgård.
Ody, P. (2001). Frisk med örter.
Simmonds, M., Howes, M.J. & Irving. J. (2017). Odlarens handbok om medicinalväxter.
Sundgren, L. (2019). Vildvuxet.

Leave a reply