';

13 maj 2020

Brännässla
(Urtica dioica)

Källor:
Bohlin. L., Bruhn. J.G., Burman. R. (2013). Läkemedel från naturen.
Juneby. H.B. (1999). Fytomedicin.
Kvarnström. G. (2011). Örter på lätt sätt.
Simmonds, M., Howes, M.J. & Irving. J. (2017). Odlarens handbok om medicinalväxter.
Sundgren, L. (2019). Vildvuxet.

Brännässlan är en riktig närings, vitamin- och mineralbomb. Stärkande för en var men kanske extra värdefull vid trötthet, blodbrist (anemi) eller efter sjukdom. Är din ämnesomsättning för låg kan växtens rika innehåll av klorofyll öka den och är du frusen, eller önskar öka blodcirkulationen av andra skäl, kan nässlan även bidra till det.

BLODCIRKULATION
Det är de ökända brännhårens sk. nässelgift, med bl.a. histamin, som hjälper till att öka blodcirkulationen i kropp och hud, både vid invärtes och utvärtes bruk. Växten sägs även verka blodsockersänkande.

KOSTTILLSKOTT
Som sagt, en riktig vitamin-, närings- och mineralbomb. Brännässlan är rik på klorofyll (60%) som anses vara allmänt stärkande, höja ämnesomsättningen och tillsammans med järn stimulera blodbildning vid blodbrist (anemi). Växten innehåller också vitaminerna A, B, C, E och K samt mineralerna magnesium, kalcium, fosfor, kisel, järn och folsyra (B9) liksom provitamin A och serotonin. 

FORSKNING
Några fler av brännässlans superkrafter är att den kan förbättra symtomen vid godartad prostataförstoring liksom fungera antiinflammatoriskt invärtes, något som forskningsstudier bekräftat.

  • Kliniska studier på utdrag av bladen i vatten/alkohol (infusion/tinktur) har visat på mycket goda effekter vid reumatisk och inflammatorisk smärta i leder. Sådana extrakt är därför av European Medicines Agency (EMA) godkända med indikationen `växtbaserat läkemedel´ för lindring av smärta och stelhet vid lätt ledförslitning (artros). 
  • I flertalet dubbelblinda, placebokontrollerade studier på patienter med godartad prostataförstoring har vatten/alkohollextrakt (infusion/tinktur) av nässlans rot visat signifikant förbättrad symptombild. I Sverige finns kombinationspreparat med nässlan som godkänt växtbaserat läkemedel vid lindring av lättare vattenkastningsbesvär orsakade av godartad prostataförstoring. 
  • Extrakt av örten har av EMA även fått indikationen `traditionellt växtbaserat läkemedel´ vid seborroiska hudsjukdomar (eksem).

ANVÄNDNING
Nässlan kan användas både invärtes och utvärtes – i utdrag, färsk eller tillagad.

  • Invärtes och utvärtes som infusion/te, tinktur eller färsk juice (5-10 ml). Ingår i våra örtteer Jag Är Hos Dig Igen och Gräsfläckar.
  • Kan även käkas färska (väl hackade/mixade) i pesto, kräm, smoothie och sallad. Eller  tillagade i soppa och andra varmrätter istället för ex. spenat. 
  • Nässlan sägs kunna öka hårväxten och bör då intas både invärtes (infusion) och utvärtes genom att gnugga hårbotten med kall infusion alt. göra eget schampoo av den. Eller som vi har gjort – tillverka en tvål med de hårstärkande växterna nässla, åkerfräken och tall som kan användas vid hårtvätt (Huldran).

BEVARA
Torka brännässlan till te eller pulver, frys in topparna eller förväll växten och mixa till puré som du fryser in.

OBS
Det finns dock anledning att höja en varningens finger för denna potenta växt.

  • Du bör undvika brännässlan vid känsliga njurar.
  • Då nässlan lagrar nitrat som i kroppen omvandlas till nitrit, vilket i stora mängder är skadliga, bör du undvika att skörda dem som växer i skugga eller vid gödselstack/utedass då halten nitrat är högre i dem.
  • Överdosering av den färska saften/juicen kan ge kraftig irritation i mag- och tarmkanalen och en brännande känsla i huden över hela kroppen, hudutslag, ödem och njurskador.
  • Kan ge problem med tarmarna om den plockas blommande.
Leave a reply