';

Vad har vi haft för oss sedan starten?

I backspegeln

Tidigare.

Hantverkstvål
Workshop
28 juni 2020
.
Vi deltar i initiativet Tusen Trädgårdar och öppnar under denna dag upp våra Permakulturinspirerade trädgårdar för den som som vill komma för att kika och snacka odling.
- Köksträdgårdar och örtagårdar med såväl ettåriga som fleråriga ätliga växter.
Vänd
Hantverkstvål
Workshop
23 juni 2020
.
Vi går igenom grunderna inom tvåltillverkning samt gör vår egen kallrörda, vegetabiliska tvål med lokalproducerad olja och vilda och odlade växter. Du får dina egna tvålar (3 st á ca 80 g) hemskickade efter ca. 1 vecka. Inga förkunskaper krävs.
Vänd
Hudvård, husapotek & skafferi av vildskörd
Workshop
24 maj 2020
.
Hur förädlar vi vår vildskörd till oljor för såväl hud som mat eller till välgörande teer, tinkturer och vinägrar? Hur görs det för att extrahera växtens nytta bäst? Vi provar och pratar om olika varianter. Du får med dig örtolja, örtvinäger och saltskrubb hem, liksom ett litet kompendium kring de växter vi använt.
Vänd
Växtvandring
med vildskörd
Under den ca. 3 km långa skogsvandringen pratar vi om de växter vi stöter på och hur de kan användas, som mat, i vårt egna husapotek och/eller som hud/hygienvård. Efter vandringen avrundar vi med växtsnack och örtte i en av våra trädgårdar i Ve.
.
Erfaren vildskördare eller ej spelar ingen roll, vi delar alla med oss av de stora/små kunskaper & erfarenheter vi sitter på. Tillsammans kan vi mycket :).
Vänd
Omställning med Permakultur
Trädgårdsträff
8 sep 2019
.
Hur kan vi vara lokala medskapare i mötet med de globala utmaningar vi står inför? Träffen inleds med en kort introduktion till hållbar/regenerativ omställning och Permakultur. Vi fortsätter med en guidad visning i två små Permakulturinspirerade köksträdgårdar. Under fikat öppnar vi sedan upp för samtal kring hur köksträdgården/småbruket, med inspiration från Permakulturen, kan bli en plats som skapar hållbarhet, resiliens, välmående och kreativitet.
Vänd
Hållbar omställning i köksträdgården
Kurs på tre tillfällen
22 sep, 6 okt & 20 okt 2019
.
I den här kursen utgår vi från och undersöker hur köksträdgården kan vara en plats som skapar resiliens, välmående och kreativitet. Med Permakultur som inspiration designar, planerar och skapar vi tillsammans en ätbar trädgårdsodling i såväl teori som praktik. På grund av årstiden fokuserar vi själva odlandet på att så, dela och ta sticklingar av de perenner som ska ingå i trädgården. Ingen förkunskap krävs.
.
Kursledare är Sandra och Josefine, Väse Morgongåva.
Vänd
Enkla vägar till Egenvård och Välbefinnande
Föreläsning & Yogaklass
23 feb 2020
.
Den kunniga och etablerade kursledaren/föreläsaren Gunilla Kvarnström leder oss igenom hur växter i vår närhet enkelt kan användas i vårt egna husapotek. Under 2 h får vi kunskap om växternas läkande kraft samt dess olika användningsområden. Gunilla har författat ett häfte med sina bästa tips samt en bok, vilka båda finns att införskaffa på plats för den som vill.
.
Vi fortsätter dagen med en timmes mjuk Yinyoga ledd av Sandra från Vildvilans Trädgårdar.
Vänd
Föreläsning
Permakultur
Föreläsning om Permakultur med fokus på odling
.
Arr: Miljöpartiet de gröna i Arboga, Naturskyddsföreningen, Arboga trädgårdsförening, Vuxenskolan & Studiefrämjandet
.
November 2019
Vänd